Tausta

torstai 14. maaliskuuta 2013

Ihottumista

Meille sattui nyt sitten atoopikko & allergikko perheeseen: Sohvi. Vilhollahan todettiin myös aiemmin koira-allergia, mutta nyttemmin, ainakaan vuoteen, ei ole lääkitystä siihen tarvittu eikä oireita havaittu. Mummolastahan löytyy meinaan kirppusäkki<3. Onhan tuota atooppista ihottumaa minullakin, ollut jo lapsesta asti ja allergioita laidasta laitaan (siitepölyt, eläimet, hajustetut pesuaineet yms.) mutta en olisi sitä lapselleni toivonut. Mutta, kun näin on, hoidetaan. Sehän osataan...

Rasvoja löytyy arsenaali, joita on kokeiltu: Aqualan, Aqualan L, Aqualan Duo, Aqualan Plus, Essex Plus, Ceralan Plus, Bebanthen sininen, Bebanthen punainen, Essex salva, Hydrocortison 1% ... Näitä siis joka kaappi täynnä! Kunnes, ihottumat menivät tosi pahoiksi ja kaveriksi saivat kuolanäpyt poskiin, aika ajoin jopa märkivät sellaiset. Eikä noissa nyt sinänsä mitään suuren suurta ongelmaa, saatiin ne kortisonilla (viikko kortisonia, viikko taukoa) pidettyä suurimmaksi osin kurissa. Mutta kun ne alkoivat sittemmin häiritä jo yöunia, likka kitisi pitkin yötä ja raapi tai hankasi naamansa verille, tumpuista huolimattakin.
Aloin metsästää lääkäri paikkakunnalta. No kappas, Mehiläisestä löytyi kaksi lastenlääkäriä, ekat vapaat ajat joskus maaliskuun lopuilla (etsin aikoja helmikuun alussa). Ei kiitos, tyttelin naama on ollut jo pari kuukautta 
kauheassa kunnossa ja hoitoa halutaan heti. Entäs oman kylän yksityiset, no ei aikoja eikä sopivia lääkäreitäkään. Miten voi olla näin surkea tilanne lastenlääkärien suhteen! Eikä löytynyt naapurikunnastakaan muuten!

Terveystalosta tärppäsi, yleislääkäri, jonka kiinnostuksen kohteina lasten atopiat. Sinne siis, aikakin löytyi heti seuraavalle viikolle. Asiantunteva ja mukava naisihminen, laittoi samantien reseptille isompia puteleita perusvoiteita, Ceralan plussaa ja Lipolania (jota ei oltu osattu vielä kokeillakaan) ja Sibicortia (saa ilman reseptiäkin). Samalla testattiin yleisimmät imeväisallergiat, muna-vehnä-maito. No, tämä tapahtui päivänä perjantai. Sunnuntaiaamuna pinniksestä kurkisteli sileäposkinen tyttö. MITÄ? Näin äkkiä ihottumat paranivat. taikasana oli Sibicort. Löytyihän sieltä sitten muna-allergiakin, mutta nyt kun on oikeanlainen rasva, saadaan pidettyä naama kunnossa. AVOT!

Paitsi.. Viikon tauolla kävi niin, että korvatulehduksen takia saatiin lääkekuuri. Amorion. Karmeat näppylät, pitkin kroppaa. No minkäs teet kun juuri oli kortisoni tauolla, ei uskalla käyttää. Soitto tk:hon, näytille hoitajalle ja todettu penisilliiniallergia. Lääkäri virka-ajan jälkeen vaihtoi lääkkeen suoraan, hain sen apteekista seuraavana aamuna. Pari kertaa sitä ehdin antaa tyttelille, kun ihmettelin, että eivätpä ala näppylät häviämään.
Lueskelin pakkausselostetta, kun lääke oli niin kummallisen pinkkiä, siis ihan kirkkaan pinkkiä, että mitähän väriainetta siinä onkaan käytetty. E127. Katotaanpas mitä siitä sanotaan:


finland.somefood.org
E127 erytrosiiniE127 erytrosiini on synteettinen vaaleanpunainen tai punainen väriaine, jota käytetään elintarvikkeiden (makeiset, leivonnaiset) väriaineena, mutta jopa tulostimen väriaineena. Yhdysvalloissa E127 on osittaisessa käyttökiellossa, koska sen on todettu aiheuttavan syöpää rotilla. Lisäksi tämä lisäaine on yhdistetty ylivilkkauteen sekä geenimuutoksiin. Kuluttajan kannattaa huomioida pieni hyväksyttävä päiväsaantiannos: ADI (0.1 mg/kg/vrk).
e-koodit.fi
E127, erytrosiini. Keinotekoinen ns. ksantiiniväriaine. (Sisältää jodia, paljon E127:ää sisältävien elintarvikkeiden nauttimen voi häiritä kilpirauhasen toimintaa. Voi aiheuttaa myös valoyliherkkyyttä ja pahentaa allergiaoireita. Jossain tutkimuksissa esitetty väriaineen häiritsevän hermosolujen toimintaa. Todettu vaikuttavan joidenkin hormonien maksa-aineenvaihduntaan.) Haittavaikutusten vuoksi kielletty muissa kuin cocktailkirsikoissa.
Luokiteltu: värit, epäillään aiheuttavan yliherkkuusoireita, keinotekoiset elintarvikevärit, vältä näitä.
*** *** ***
NONIIN. Että semmoinen lisäaine. Laitoin Fimeaan kyselyn miksi tuommoista käytetään lääkkeessä. Eipä ole tullut vielä viikossakaan vastausta.
Tämän lisäksi, kun jo kauhukuvia maalailin mielessäni, luin selosteesta, että kyseinen lääke (Kefolor) voi aiheuttaa yliherkkyysoireita penisilliiniallergisille. Eli lääkäri oli vaihtanut penisilliinin toiseen samanmoiseen/oireita aiheuttavaan. Kiitos tk, luottamukseni teihin meni, koska kun soitin palautetta asiasta, minulle todettiin vain että ei lääkäri sitä ollut vaan huomannut. Pitäisi huomata. Ei mennä tk:hon enää, vaan yksityiselle. Maksoi mitä maksoi.
Nyttemmin (2 pv sitten) Sohvin kortisonitauko loppui. Nyt on naama taas siloinen ja vaalea. Ihmeellistä, ihan kun mitään ihottumia ei olisi ollutkaan.
Tästähän tuli romaani. Mitäpä sitä ei omien kullanmurujen eteen tekisi<3

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti